Saturday, February 28, 2015

ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ



Σάββατο σήμερα. Τού Φεβρουαρίου του 2015 η 28η, τελευταία μέρα.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ συνεχίζεται με την ανταλλαγή πολεμικού τύπου, χαμηλότατου επιπέδου, ανακοινωθέντων.

Αποφάσισα να τα παραθέτω αυτούσια, όχι για να πάρει ο αναγνώστης θέση υπέρ ή ενός του άλλου, αλλά για να σχηματίσει μια γενική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ή έστω ένα μέρος του, επιλέγει να διαλέγεται και, μέσω αυτού του "διαλόγου", να φανερώνεται στην κοινή γνώμη.

Άποψη δική μου είναι ότι αυτά τα Δελτίου Τύπου, ή Non-Papers, πέιτε τα όπως θέλετε, προσβάλλουν τον πολίτη που έχει κοινό νου.

Τα επί μέρους θέματα που αναφέρονβται σε αυτές τις ανακοινώσεις, μερικές φορές δεν είναι άνευ σημασίας. Και αναμφίβολα έχει σημασία να γνωρίζουμε τις διαφορές που έχουν τα πολιτικά κόμματα, αρκεί αυτές να παρουσιάζονται με τρόπο ορθολογιστικό, εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και, προπαντός, πολιτισμένο.

Εάν διαβάσετε παρακάτω, θα διαπιστώσετε εύκολα ότι αυτά τα στοιχεία λείπουν. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται.
Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup! Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Αν δεν το έκανε, θα έβλαπτε τη χώρα και όσο συνεχιζει να το αμφισβητεί, βλάπτει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμενου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...
Όσον αφορά τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει οτι δεν ξέρει ότι εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο. Ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο.
Και η «γέφυρα» που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί.
Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Ντροπή πια!

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«..Ντροπή…ανοησίες…ψέματα…βαθιά νυχτωμένος…» είναι μερικές από τις εκφράσεις του κ. Σαμαρά.
Του συνιστούμε ψυχραιμία. Το ψέμα πάνω στο οποίο βάσισε την πολιτική του, ότι δηλαδή «δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος», καταρρέει. Είναι λογικό αυτό να του προκαλεί πανικό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ολόκληρη την κοινωνία αλλά και με το ίδιο του το κόμμα. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίσει να λειτουργεί ως «αντιπροσωπεία» ενός μηχανισμού, της τρόικας, τα κεντρικά γραφεία της οποίας έβαλαν λουκέτο και ξέχασαν να την ειδοποιήσουν!
Θα πρέπει, μάλιστα, να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια προκειμένου να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσων έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας. Και εκεί θα λογοδοτήσει όπως λογοδότησε και στις 25 Γενάρη.
Αρκετά κ. Σαμαρά παίξατε με τις ζωές των άλλων…
ΥΓ Θυμίζουμε ότι σήμερα είναι 28 Φεβρουαρίου, η μέρα που, κατά τον κ. Σαμαρά, θα κατέρρεαν τα πάντα…

Ο ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ (Η ανάκληση της άδειας στις Σκουριές)



Ανακοίνωσε με αρκετή έπαρση τη Παρασκευή (27.02.2015) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι η κυβέρνησή του, με εισήγηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ,στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η ανάκληση αυτή, είπε,  κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν, «προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις».

(Δώστε σημασία, παρακαλώ, στα παραπάνω λόγια που τονίζω με έντονα γράμματα, ακριβώς διότι σε αυτή τη φράση βασίζω το ακόλουθο επιχείρημά μου. Επιχείρημα ότι η πολιτική διάλεκτος (political discourse) αυτών των ανθρώπων, μεταστρέφει πολύ εύκολα κάτι που στην αρχή φαίνεται ως λογική επιχειρηματολογία σε απροκάλυπτη προπαγάνδα).

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στα λεγόμενα του πρωθυπουργού για την ανάκληση της άδειας στις Σκουριές, τον παρακολουθούμε στην συνέχεια, και μάλιστα στην αμέσως επόμενη φράση του, να απομακρύνεται  από την αποστασιοποιημένη, αντικειμενική θέση που υποτίθεται πως πρέπει να τηρεί μία κυβέρνηση όταν πραγματοποιεί επανέλεγχο μιας προηγούμενης απόφασης ή κατάστασης, και να απλώνει το «ιδεολογικό υπόβαθρό» του προκειμένου, ακολούθως, να «σκοτώσει», στην ουσία, τον προαναγγελθέντα επανέλεγχο.

«Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και κατέληξε:

«Για την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».

Λίγοι θα διαφωνήσουν με την κατακλείδα του. Είναι ωραία και καλά, όσα λεει, αλλά ως προγραμματικές θέσεις. Όχι στο πλαίσιο, και ως συνέχεια, επιχειρηματλόγησης επί μιας απόφασης, που μάλιστα θα ισχύσει – εάν το καταλάβαμε καλά – εφ’ όσον από τον επανέλεγχο διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξαν παρατυπίες, παρανομίες ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτές οι επαναστατικές κορώνες, και δη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση πρωθυπουργικής εισήγησης σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου (που εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναδεί ή ξανακούσει ποτέ, οπουδήποτε αλλού στον προηγμένο κόσμο), τι νόημα έχουν, πέραν από το να προδιαθέσουν εκείνους που θα κάνουν τον επανέλεγχο;

Κι εν πάσει περιπτώσει, αφού ο Πρωθυπουργός – προφανώς επειδή νοιώθει άγριο στρίμωγμα από αλλού – αισθάνθηκε ότι εδώ τον παίρνει να αγριέψει και να ανοίξει με αποφασιστικότητα και πυγμή όλα του τα χαρτιά, ας έλεγε τουλάχιστον κι αυτό: Ποιος φορέας θα κάνει τον επανέλεγχο, ποιοι θα τον αποτελούν, και ποιο είναι το γνωστικό αντικείμενο καθενός από αυτούς;

Διαφάνεια, αυτό είναι.

Τέλος, αυτό το «κι ας το χωνέψουν αυτό όλοι καλά, μέσα και έξω από τη χώρα», μου φαντάζει αχρείαστος. Έχει νόημα και αξία μόνο εάν το πραγματοποιείς σωστά, σιωπηλά και πολιτισμένα. Η απειλητική χροιά της «πολιτικής γλωσσολογίας» του ΣΥΡΙΖΑ, με έντονο το στοιχείο του τσαμπουκά, μπορεί να είναι καλή για να κερδίζεις πλειοψηφίες σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αλλά όχι για να κυβερνάς μια χώρα.

Που μάλιστα ζητά επενδύσεις όπως ο πνιγμένος το οξυγόνο.

Μαντέλα: Ήταν τιμή μας που ζήσαμε επί των ημερών του

"Σημερα, επέστρεψε στο σπίτι του. Χάσαμε έναν από τους πιο σημαίνοντες, γενναίους, και βαθύτατα καλούς ανθρώπους που όλοι εμείς αξιωθήκαμε να μοιραστούμε μαζί του χρόνια σ' αυτόν τον Πλανήτη", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

"Πρέπει, στο όνομά του, να κάνουμε μόνο καλά πράγματα", είπε ένας μαύρος Βρετανός στο BBC.

"Μας έκανε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, εάν πρώτα αλλάξουμε αντιλήψεις και συμπεριφορές", είπε η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Aung San Suu Kyi.

Μιλούσαν για τον Νέλσον Μαντέλα.

Βρήκα τις 3 αυτές δηλώσεις στις σημειώσεις μου τη μέρα που μάθαμε ότι ο Μαντίμπα "έφυγε". 

Δεν ήθελα να τις αφήσω έτσι. Σημειώσεις.

Friday, February 27, 2015

NON-PAPERS: Χαρτιά που δεν λένε τίποτα, ή μπορει και να λένε πολλά!...



Από τις 26 Ιανουαρίου 2015, εκτός των άλλων, μπήκαμε και στην περίοδο των Non-Papers. Εγγράφων, δηλαδή, που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Ο αποστολές λέει αυτά που θέλει να πεί, και ο παραλήπτης μπορεί να κρίνει τι θα πιστέψει.

Στην πολιτική, υποτίθεται ότι αυτά τα Non-Papers χρησιμοποιούνται με μέτρο στα πλαίσια άτυπης, off-the-record ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην Ελλάδα όμως που δεν έχει μέτρο, αποτελούν ήδη το προσφιλές παιχνίδι των γραφείων τύπων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που το άρχισε αμέσως μετά τις εκλογές, και της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε. 

Θα πούμε πολλά εδώ στο filoftero για αυτά τα Μή Έγγραφα. Είναι τόσα πολλά άλλωστε αυτά που λαμβάνουμε κάθε μέρα, που σκέφτηκα να μοιραστώ αυτό το παιχνίδι μαζί σας.

Η άσκηση μπορεί ναναι και ενδιαφέρουσα. Μερικά από αυτά, εκτός από τρόπο σκέψης (ή και μη σκέψης) αποκαλύπτουν και μερικές χρήσιμες πληροφορίες που πολλές φορές, εμείς οι βιαστικοί και οιι υπό πίεση δημοσιογράφοι δεν εκτιμούμε ανάλογα, και πάνε χαμένες. 

Κάποτε, προκύπτει από αυτά τα Non-Papers και ένας ενδιαφέρων "διάλογος", που και αυτός μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Κάνω λοιπόν αρχή σήμερα από ένα Non-Paper που εστάλη από τη ΝΔ χθές, 26 Φεβρουαρίου. Έχει τίτλο "Απίστευτες ανακρίβειες και χοντρά ψέμματα της κυβέρνησης", και αναφέρεται στο τόσο οικείο σε όλους μας πλέον ερώτημα του κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κολοτούμπα, και εάν όντως απλώς χρησιμοποιεί άλλους όρους για να περιγράψει έννοιες που ξέρουμε καλά, όπως εκείνες του Μνημονίου και της τρόϊκας.

Λέει, λοιπόν, το "μή επίσημο χαρτί της ΝΔ":

1ον. Ισχυρίζεται ότι πέτυχε «το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια» και «την απεμπλοκή από τα μνημόνια».
Ψευδές.
Η Κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου, και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για 4 ακόμη μήνες.
Όπως ακριβώς είχε πράξει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 9 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας την τεχνική επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τους 2 πρώτους μήνες του 2015 (βλέπετε σχετικά κείμενα του Eurogroup [8.12.2014] και του EFSF [10.12.2014 και 19.12.2014]).
Αυτή μάλιστα την τελευταία επικαιροποίηση, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, έρχεται να επικαιροποιήσει, και πάλι, η παρούσα.
Άλλωστε, η ορολογία για την παράταση της υπάρχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (“extension of the current Master Financial Assistance Facility Agreement”), τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε!
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“the basis for concluding the review will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding [MOU] and the Memorandum of Economic and Financial Policies [MEFP]”) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (“concluding the 6th review of the Program”).  

2ον. Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι έβαλε «τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα».
Ανακριβές!
Αντίθετα, η νέα Ελληνική κυβέρνηση, στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε δεσμεύτηκε «να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012» (“to ensure the appropriate primary fiscal surpluses or financing proceeds required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement”). Να σημειωθεί ότι, για το 2015, η απόφαση εκείνη προέβλεπε 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα και για τις επόμενες χρονιές 4,5%.
Τα πλεονάσματα των επομένων ετών δεν αλλάζουν με την πρόσφατη απόφαση που προσυπέγραψε και η Κυβέρνηση. Πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά ήταν να τα μειώσει.
Έτσι, για το 2015 και μόνο προβλέπεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματα θα συνεκτιμηθεί από τους «θεσμούς» (δηλαδή από την Τροικα), λαμβάνοντας υπόψη και τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες.
--Πρώτη παρατήρηση: η Τρόϊκα τελικά θα αποφασίσει την όποια φετινή αλλαγή στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος.
--Δεύτερη παρατήρηση: το αν και πόσο θα αλλάξει ο φετινός στόχος, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της ανάκαμψης. Κι όχι από τη διαπραγμάτευση που έγινε ως τώρα.
Δηλαδή, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν ήδη δύο αρνητικά φαινόμενα. Μειωμένα δημόσια έσοδα και μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει και τα έσοδα τους επόμενους μήνες.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις μπορεί να φέρουν αλλαγή του στόχου για φέτος, οδηγώντας όμως σε δύο άλλες μεγάλες δυσκολίες: Πρώτον, διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή σε νέα μέτρα λιτότητας για φέτος. Και δεύτερον, σε νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας και στα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κενό, στο οποίο και ΔΕΝ έχουμε συμφωνήσει, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, έχει διευρυνθεί.

3ον. Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι στο κείμενο της συμφωνίας «εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
Ψευδές.
Περιλαμβάνονται, γενικόλογα και αόριστα, πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και φυσικά ούτε καν οι πολιτικές του 1ου πυλώνα...
Και οι όποιες πολιτικές, θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο Δημόσιο!

4ον. Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι περιλαμβάνει μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, όπως «η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης».
Ψευδές.
Δεν υπάρχει πουθενά στη συμφωνία. Και μάλιστα δεν υφίσταται σήμερα «εξίσωση», αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με πολύ ελαστικά κριτήρια χορήγησης και επιδόματος θέρμανσης.
Ποιαν ακριβώς «εξίσωση» κατήργησε; Αυτήν που έχει ήδη καταργηθεί;

5ον. Αν και η Κυβέρνηση, στο non-paper, αναφέρεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν κάνει καμία αναφορά στους φορολογικούς συντελεστές.
Και αυτό γιατί δεσμεύεται να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της πολιτικής για το ΦΠΑ, μεταβάλλοντας συντελεστές, περιορίζοντας εξαιρέσεις, καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις.
Δεσμεύσεις που, με εξαίρεση το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, δεν είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

6ον. Η Κυβέρνηση λέει ότι «δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό».
Η Κυβέρνηση, όμως, αποκρύπτει ότι με αυτό τον τρόπο ίσος αριθμός νέων ανθρώπων, με περισσότερα προσόντα, δεν θα βρει δουλειά εφέτος...

7ον. Αναφέρεται γενικόλογα στα εργασιακά και φυσικά ούτε κουβέντα για τα συνταξιοδοτικά.
Και αυτό είναι φυσικό.
Γιατί έχει δεσμευθεί να συνεχίσει (“continue…”) τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος: με τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών, τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεγαλύτερη σύνδεση συντάξεων με ασφαλιστικές εισφορές. Πολιτικές που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλλε!
Γιατί έχει δεσμευθεί να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση άνω των 30 τέτοιων φόρων και η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε μία…
Γιατί έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ακολουθώντας, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO και τον ΟΟΣΑ. Ενώ παραπέμπει στο μέλλον και την επέκταση των υπαρχόντων σχημάτων για προσωρινή απασχόληση και την αύξηση του κατώτατου μισθού. 
Επιπλέον, ενώ στο δικό μας νόμο η μελλοντική διαβούλευση προβλεπόταν να αρχίσει το Φεβρουάριο του 2016 χωρίς τη συμμετοχή της Τρόϊκας, στο κείμενο που υπέγραψε η νέα Κυβέρνηση, μένει ασαφές πότε θα αρχίσει η διαβούλευση, η οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και την Τρόϊκα («European and International Institutions»).

8ον. Η Κυβέρνηση αναφέρει ότι όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν.
Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο»!

9ον. Αναφέρεται και πάλι στο email Χαρδούβελη, ισχυριζόμενη ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα εξής:
§         «Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%. Η Κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, συζητούσε την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά».
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποδεχθεί, προσωρινά, μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων. Και μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση συντελεστών ΦΠΑ...

§         «Ανατιμήσεις, που θα έφταναν ακόμη και στο 18%, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρων καθώς και σε διάφορα ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενοποίησης των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ.»
Απολύτως Ψευδές!
Αρκεί κάποιος να διαβάσει το email Χαρδούβελη. Έχουν φτάσει στο σημείο, όχι απλώς να παραποιούν αλήθειες, αλλά απροκάλυπτα να κατασκευάζουν ψέματα…

§         «Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.»
Το email Χαρδούβελη δεν περιέχει τίποτε για μείωση συντάξεων, κύριων ή επικουρικών.
Άσχετα από το email Χαρδούβελη υπήρχε η υποχρέωση της κυβέρνησης, με βάση το νόμο από τις αρχές του 2012 (πριν από την κυβέρνηση Σαμαρά), τα επικουρικά ταμεία να έχουν μηδενικό έλλειμμα (το ίδιο ισχύει και για το εφάπαξ). Αυτή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα ισοδυναμούσε με μείωση των επικουρικών συντάξεων (και του εφάπαξ) κατά 8% το 2015. Ο νόμος αυτός δεν άλλαξε, η υποχρέωση παραμένει και η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει. Μένει να δούμε αν θα γίνει εξαίρεση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν έχει αλλάξει.

§         «Κατάργηση του ΕΚΑΣ.»
Τεράστιο ψέμα.
Η ακριβής αναφορά στο email Χαρδούβελη ήταν ακριβώς η αντίθετη: “It must be clear that the intention is to rationalize and streamline EKAS in order to truly support low pension citizens and not its abolishment.” Δηλαδή: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρόθεσή μας είναι να εξορθολογίσουμε και να εναρμονίσουμε το EKAΣ, ώστε να στηρίζει πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κι όχι να το καταργήσουμε!»
Χάθηκαν στη μετάφραση, ή ένα ακόμα κατασκευασμένο ψέμα;

§         «Αύξηση φόρου σε καπνό - αλκοόλ.»
Ψευδές.
Το email Χαρδούβελη πρότεινε αναδιάρθρωση στο φόρο καπνού και αλκοόλ, για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Όχι την αύξηση του φόρου για τον καπνό και ελάχιστη αύξηση του φόρου μόνο στα «σκληρά» οινοπνευματώδη (ουίσκυ, βότκα κλπ.) κι όχι των εγχωρίων (τσίπουρο, κρασί μπύρα). Η λίστα Βαρουφάκη προβλέπει αόριστα μέτρα για το χτύπημα του λαθρεμπορίου καπνού-αλκοόλ, αλλά δεν αναφέρει ποια μέτρα συγκεκριμένα…

§         Αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 4.500 σε 6.000, ενώ θα αυξάνονταν και άλλο, σταδιακά.
Το email Χαρδούβελη πράγματι το προέβλεπε αυτό, αλλά μόνο για τους νεοεισερχόμενους που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975. Αυτό ήταν μέτρο για το χτύπημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν προβλεπόταν περαιτέρω αύξηση..
Όμως, και η λίστα Βαρουφάκη προβλέπει, έτσι κι αλλιώς, χτύπημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Απλώς δεν διευκρινίζει πώς…

§         «Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης.»
Ψευδές!
Το αντίθετο: Η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε ήδη, για το 2015, την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% και προέβλεπε την πλήρη κατάργησή της μετά το 2016.

§         «Επιβολή ΦΠΑ και στη λαχειοφόρο αγορά.»
Ψευδές! Απόλυτη παρανόηση. Το μπερδεύουν με κάτι εντελώς διαφορετικό. Επρόκειτο να κάνουμε  λαχειοφόρο κλήρωση για πάσης φύσεως αποδείξεις λιανικής, ώστε να αυξηθεί το κίνητρο των καταναλωτών να ζητούν αποδείξεις. Το σύστημα αυτό έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες (Πορτογαλία, Σλοβακία κλπ.), δεν επιβαρύνει κανένα και το συνιστούμε και στη νέα κυβέρνηση…"

Σε όλο αυτό, απαντά ένα Non-paper σήμερα 27.02.2015, από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα σε ελάχιστες γραμμές, το περιεχόμενο των οποίων, όπως και για τα προηγύμενα, μπορείτε να κρίνετε εσείς:

"Η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με non paper, περήφανη για τα μνημόνια που έχει υπογράψει, προσπαθεί να πείσει τα στελέχη της –την κοινωνία αποκλείεται!- ότι τα μνημόνια συνεχίζονται. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Σαμαράς: η τρόικα τελείωσε και μαζί οι εκπρόσωποί της!


Του θυμίζουμε τι έλεγε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, «λαγός τη φτέρη έσειε.. κακό της κεφαλής του»! Ας προσέχει, λοιπόν…"

Αυτά. Μέχρι τα επόμενα Non-Papers. Και προσοχή: Δεν αποδίδονται σε κανέναν! Λέμε απλώς "κύκλοι του Μαξίμου", ή "περιβάλλον της Συγγρού"...


Thursday, February 26, 2015

Πρόσωπα & Προσωπεία

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ. Φανατισμένοι (που έχει διαφορά από το «φανατικοί»)  οπαδοί των ελληνικών και κυπριακών ποδοσφαιρικών ομάδων, όλων των αποχρώσεων, γένους αρσενικού ως επί το πλείστον – σαν τη μύγα μες το γάλα, και μόνο που θα ανοίξουν το στόμα τους να που την άποψή (;) τους σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ή να την γράψουν ως comment σε κάποιο site. Δεν είναι απλώς χαμηλό το μορφωτικό τους επίπεδο – υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν γράμματα, αλλά έχουν ήθος και αξιοπρέπεια – αλλά είναι τόσο επιφανειακά ποταπό που δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι τύποι, όταν βρεθούν σε αγέλη, πολύ εύκολα θα μετατραπούν σε όντα μιας άλλης, χυδαίας εξουσίας. Κάποτε, πίστευα και εγώ ότι η αιτία της χουλιγκανικής βίας εδράζεται σε κοινωνική περιθωριοποίηση των ατόμων αυτών. Δεν είμαι σίγουρος πια. Ευκολότερα οδηγούμαι σε αυτό που οι παλιότεροι ονόμαζαν «ανατροφή», και που παραπέμπει σχεδόν αποκλειστικά στο σπίτι. Και πάλι όμως, αυτή η «ανατροφή» δεν έχει καμία σχέση με οικονομικούς παράγοντες. Ρίξτε μια ματιά στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Διαχρονικά. Οι πλείστοι πήγαν στα καλύτερα ίσως σχολεία, και σπούδασαν σε ονομαστά πανεπιστήμια. Και βεβαίως, κολυμπάνε μέσα στο χρήμα. Όμως, προσέξτε τους καλά. Δεν είναι φως-φανάρι ότι η ανατροφή τους παραπέμπει σε βούρκο; ( Φωτογραφία που δημοσιεύουμε μιλάει μόνη της).

ΑΠΕΔΕΙΞΕ. Lady Gaga, 28, κατά κόσμον Στεφανί Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα, διάσημη Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια – ότι είναι καλλιτέχνιδα μεγάλης εμβέλειας και με φωνή που δεν βρίσκεις εύκολα σήμερα. Βγαίνοντας από το καλούπι της εκκεντρικής ποπ ντίβας – που και σε αυτό μια χαρά είναι – ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου την Κυριακή κατά την απονομή των βραβείων Όσκαρ και, με μια ανυπέρβλητη ερμηνεία επιλογών τραγουδιών από το μιούζικαλ The Sound of Music (Μελωδία της Ευτυχίας), άφησε όλους με ανοικτό το στόμα, και πρώτα απο’ όλα την μεγάλη Τζούλι Άντρους, που το όνομά της είναι άμεσα συνδεδεμένο πια με τον αξέχαστο ρόλο της μοναχής Μαρία στο αριστούργημα των Ρότζερς και Χάμερστην. Οι παραγωγοί της μεγάλης βραδιάς των Όσκαρ, Νηλ Μέρον και Κρέϊγκ Ζάνταν, αποκάλυψαν στην ιστοσελίδα www.etonline.com, ότι η Lady Gaga έκανε πρόβες κάθε μέρα, επί έξη μήνες, με ειδικό εκπαιδευτή φωνητικής, προκειμένου να πετύχει το απίθανο αποτέλεσμα που όλοι απολαύσαμε την Κυριακή, και μπορούμε να απολαύσουμε ξανά εδώ: www.youtube.com/watch?v=m5tpec1Y78c

ΑΠΕΒΙΩΣΕ. Κέντζι Εκουάν, 85, Ιάπωνας βιομηχανικός σχεδιαστής, από τους πιο διάσημους στον κόσμο – την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου από καρδιακή ανεπάρκεια στο Τόκιο. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό και παγκοσμίως γνωστό δημιούργημά του ήταν το μπουκάλι με τη soy sauce της μάρκας Kikkoman, με το εκλεπτυσμένο καμπυλωτό σχέδιο σε σχήμα δακρύου, και το καινοτόμο καπάκι που δεν στάζει ούτε σταγόνα επιπλέον. Εργάστηκε επί τρία χρόνια, δημιουργώντας 300 πρωτότυπα δείγματα, προτού καταλήξει στο τελικό σχέδιο, αποδεικνύοντας ότι μόνο με σκληρή δουλειά πετυχαίνει κάποιος άριστο αποτέλεσμα. Εκτός από αυτό, ο Εκουάν σχεδίασε μοτοσικλέτες της εταιρείας Yamaha, και τρένα υψηλής ταχύτητας. Έπειτα από τη συμφορά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα του, χάνοντας στη γενέτειρά του Χιροσίμα σχεδόν όλη την οικογένειά του από την ρήψη της ατομικής βόμβας, ο Εκουάν, «αντιμέτωπος με το τίποτα», όπως είπε πριν μερικά χρόνια στους New York Times, αισθάνθηκε «αμέτρητη νοσταλγία για τον ανθρώπινο πολιτισμό», και την ανάγκη να αφοσιώσει τη ζωή του» σε κάτι που θα μπορούσα να κοιτάζω και να αγγίζω». Τα αντικείμενα, έλεγε, έχουν κι αυτά τον δικό τους κόσμο. «Όταν τα κατασκευάζεις, τα εμποτίζεις με τη δική τους ψυχή».

(*) Από την ομώνυμη στήλη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...