Saturday, January 31, 2015

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το μονοπώλιο του Καλού"


Ο Γιώργος Στόγιας, γεννημένος το 1973 στην Αθήνα, είναι συγγραφέας, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός.  Με αφορμή τη συμπλήρωση περίπου μιας εβδομάδας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο facebook το ακόλουθο σημείωμα, που αγγίζει για μένα μερικές πολύ σημαντικές, αν και επίπονες, πτυχές της νεοελληνικής πολιτικής συμπεριφοράς και τακτικής.



«Όταν ένας από τα πιο μορφωμένα και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, γράφει σήμερα:
"Τελικά, ένα βασικό ερώτημα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ότι κι αν ψήφισε, είναι απλό: Είσαι με την ελληνική κυβέρνηση ή με τους δανειστές;" 
(και στα σχόλια εννοείται οι κρεμάλες πάνε σύννεφο και οι ακροδεξιοί νιώθουν σαν στο σπίτι τους),
είναι για μένα σαφές ότι, σε συνδυασμό με τις "λαϊκές επιτροπές υποστήριξης" που οργανώνονται, προετοιμάζεται ένα κλίμα ακραίας "εθνικής ομοψυχίας" με σκοπό την ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης ως προδοτικής, εθελόδουλης και ξενόδουλης.
Στην περίπτωση αποτυχίας της κυβερνητικής διαπραγματευτικής πολιτικής και του συνεπακόλουθου "ατυχήματος", η κατηγορία θα πέσει σίγουρα στους ανάλγητους ξένους και τον "εσωτερικό εχθρό".
Η ευθύνη όμως θα φορτωθεί και από τους ίδιους τους κυβερνώντες στον ελληνικό λαό που θα έχει στηρίξει μαζικά τη συγκεκριμένη πολιτική σύγκρουσης. Αυτή αποτελεί φαινομενικά μια win-win τακτική που έχει πάρει ακόμη και την μπουκιά από το στόμα της Χρυσής Αυγής. Με τη μια ή την άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι ισχυρή ως εθνικά μαχόμενη, έχοντας το μονοπώλιο του Καλού.
Η αριστερά δεν τα πήγαινε ποτέ ιδιαίτερα καλά με την ελευθερία του λόγου. Το αίτημα της δημοκρατίας το χρησιμοποιούσε εργαλειακά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές ανέβηκε στην εξουσία με το σύνθημα "η δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε" συνεχίζοντας έτσι τη ρητορική σύμφωνα με την οποία το καθεστώς στη μεταπολίτευση ήταν μια μεταμφιεσμένη χούντα.
Δε θα φοβηθούμε. Σας παρακολουθούμε και θα λέμε αυτό που πιστεύουμε. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Κι αν κρίνουμε ότι βάζετε σε κίνδυνο την πατρίδα (με τους επικίνδυνους που βάλατε ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ) ή τη θέση της στον δυτικό κόσμο, θα αντιδράσουμε, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο».

Μικρό βιογραφικό:
Ο Γιώργος Στόγιας σπούδασε Παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο και στη Λευκωσία. Ως ιδρυτής της θεατρικής ομάδας De Gustimus, έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε έργα των Βιτράκ, Σαίξπηρ, Βάις, Καναβούρα, Μάμετ, Βίτκιεβιτς σε παραστάσεις στην Κρήτη και στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει το έργο Rites της Maureen Duffy για την ομάδα 'Double Bind' και έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει για παιδικό θέατρο έργα των Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Αριστοφάνη, Ντίκενς, Τριβιζά.

Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός και ως Dj στο Ρέθυμνο και τη Λευκωσία. Αρθρογραφεί για πολιτικά και πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα Πολίτης και στο blog Φελέκι. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό βιβλιοφιλικό περιοδικό Bookstand και την "Εφημερίδα των Συντακτών". Έχει γράψει διηγήματα και κριτικές παρουσιάσεις δίσκων και ταινιών για φοιτητικά έντυπα και fanzine.

Το διήγημά του με τίτλο "Θα μπει μία τάξη" δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το "Καλοκαίρι (και η ζήση είναι εύκολη)" στο One:Story. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Tweet Stories".
Από το www.biblionet.gr 

Monday, January 26, 2015

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ



«Κύριε Πρόεδρε, σας διαβεβαιώ στην τιμή και στην συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και του νόμους, και θα υπηρετώ πάντα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Με αυτόν τον λιτό, πολιτικό όρκο, ο Αλέξης Τσίπρας, 40 ετών, ορκίστηκε στις 4μμ σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά από την νίκη του κόμματός του, ΣΥΡΙΖΑ, στις χθεσινές πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την «πρώτη κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα».

Συμβολική, προς τούτο, θεωρείται και η μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να καταθέσει στεφάνι στο εκεί μνημείο των 200 κομμουνιστών αγωνιστών που εκτελέστηκαν την 1η Μάιου 1944.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3:29, συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη, που προαλείφονται για υπουργοί στην νέα κυβέρνησή του, καθώς επίσης και από τον κ. Σπύρο Σαγιά, δικηγόρο, που θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας είναι επίσης, ο πρώτος πρωθυπουργός που ορκίζεται χωρίς να φοράει γραβάτα.

Η κυβέρνησή του αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, και να γίνει αμέσως και η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Στις 5 επρόκειτο να συναντηθεί στο Μαξίμου εθιμοτυπικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι ό Αντώνης Σαμαράς δεν θα πάει και ότι θα τον εκπροσωπήσει ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μπούρας.

Στις 7 σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, που εμφανίζεται χολωμένος από το γεγονός ότι «η ανακοίνωση επίτευξης κυβερνητικής πλειοψηφίας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του έκτου κόμματος της Βουλής», αναφερόμενος στην συμφωνά Τσίπρα-Καμμένου.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, όπως άφησε να εννοηθεί και με την δήλωση που έκανε ενώπιον του Κάρολου Παπούλια, να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση και θα ζητήσει από τον κ. Θεοδωράκη να δώσει τουλάχιστον ψήφο ανοχής στη κυβέρνησή του.

Κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια, ο νικητής των χθεσινών εκλογών τον ενημέρωσε ότι συναντήθηκε το πρωί με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος και του δήλωσε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή του.

«Ως εκ τούτου, υπάρχει η δεδηλωμένη, η απαιτούμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, και ελπίζω ότι αυτή η ήδη υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης για την ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, «και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, δηλαδή πρώτα να σας ορκίσω».

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, διότι μας περιμένει ανηφορικός δρόμος», απάντησε ο κ. Τσίπρας προτού οι δύο άνδρες αποσυρθούν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση της συζήτησής τους λίγο πριν από την ορκωμοσία του 40χρονου πολιτικού.

Είναι ο 6ος και τελευταίος πρωθυπουργός που θα ορκιστεί από τον Κάρολο Παπούλια, του οποίου η προεδρική θητεία λήγει στις 25 Μαρτίου, και αναμένεται η νέα Βουλή, εφ’ όσον συγκροτηθεί σε Σώμα με την εκλογή προεδρείου, να προχωρήσει άμεσα στην εκλογή του διαδόχου του.

Οι προηγούμενοι 5 ήταν: ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Προσευχηθείτε για μένα», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο συνάντησε λίγο πρίν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα είναι πολύ καλύτερες από ποτέ.
Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είπε ότι και η Εκκλησία θα είναι κοντά στο Κράτος «όπως ήταν πάντα, διαχρονικά».

Δεν έγινε συζήτηση μεταξύ τους για την επιλογή του κ. Τσίπρα να προβεί σε πολιτικό και οχι θρησκευτικό όρκο. Οι σχέσεις μεταξύ τους περιγράφονται ως άριστες παρά τις διαφορές τους σε θέματα κοσμοθεωρίας, και έχουν συχνή επικοινωνία.


(Ανταπόκρισή μου στο ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy) 

Sunday, January 25, 2015

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Καμμένος ψήφισε στη Νίσυρο, όπου ακόμα υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες!

Την βεβαιότητα ότι το κόμμα του των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) θα « ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας», εξέφρασε ο Πρόεδρός του Πάνος Καμμένος όταν έριξε την ψήφο του και έκανε κατόπιν τις πατροπαράδοτες δηλώσεις «μετά την κάλπη».

«Από αύριο  - πρόσθεσε - θα είμαστε οι εγγυητές για μια πορεία της χώρας, όπου οι όλοι οι Έλληνες θα είμαστε ενωμένοι». Και αμέσως συμπλήρωσε πως «η τρομοκρατία και οι θεωρίες των δύο άκρων τελείωσαν».

Μίλησε για «μέρα ιστορική» καθώς, κατά τη γνώμη του, «ο ελληνικός λαός αποφασίζει την επαναπόκτηση της εθνικής κυριαρχίας» του, καθώς και «την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος».

«Δεν υπάρχει πια μια Ελλάδα που θα διοικείται με e-mail», κατέληξε ο κ. Καμμένος, που επέλεξε να ψηφίσει στο ακριτικό και ηφαιστιογενές νησί της Νίσυρο, στο νότιο Αιγαίου, όπου λόγω ακριβώς της τελευταίας έκρηξης του ηφαιστείου το 1888, υπάρχουν ακόμα εκεί ενεργές φουμαρόλες.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι ΑΝΕΛ αναδείχθηκαν 4ο κόμμα, με ποσοστό 7,51% και 20 έδρες στη Βουλή.

Σε αυτές τις εκλογές σήμερα, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, το κόμμα απέχει πολύ από εκείνην την επίδοση και δίδει μάχη να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική του επιβίωση. Αυτό επιτυγχάνεται εάν υπερβεί το όριο του 3%, κάτι που δεν είναι ανέφικτο, αφού τα δημοσκοπικά του ποσοστά βρίσκονται αρκετά κοντά σε αυτόν τον στόχο.


(Ανταπόκρισή μου στο ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy)

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Παπούλιας για τελευταία φορά ως Πρόεδρος



Ο Κάρολος Παπούλιας άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωα για τελευταία φορά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακόμα και εάν υπάρξει 2ος γύρος εκλογών, κάτι που εκτιμάται πλέον ως δύσκολο αν όχι και απίθανο, η νέα Βουλή θα μπορέσει να εκλέξει νέο πρόσωπο αφού το απαιτούμενο όριο εκλογής πλέον είναι 151 βουλευτές.

Ο κ. Παπούλιας ψήφισε στο 308ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Ιωαννιτών, στο νησί των Ιωαννίνων. Βγαίνοντας από την σχολική τάξη που ακόμα είχε χριστουγεννιάτικα στολίδια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζω ο ελληνικός λαός, ένας λαός που έχει μακρά πείρα, θα επιλέξει τους καλύτερους για να τους στείλει στο Κοινοβούλιο.

Αλλά επειδή πρσοβλέπω ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα, θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρχει μια ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση.

Πιστεύω, και πάλι το επαναλαμβάνω, ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός και γνώση έχει και σοφία έχει και αποφασιστικότητα έχει».


(Ανταπόκρισή μου στο ΚΥΠΕ, www.cna.org.cy)

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα και για το χρέος



Την ιδέα ενός δημοψηφίσματος επαναφέρει, τούτη τη φορά για την όποια απόφαση ληφθεί για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσει του μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σήμερα, λίγο μετά τις 11 πμ, στο εκλογικό κέντρο του 3ου Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας, στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου ανετράπη το 2011 όταν αυτός, έχοντας συμφωνήσει με τους όρους της δανειακής σύμβασης (Μνημόνιο), έθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός εάν θέλει να παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, αφού ψήφισε στο εκλογικό του κέντρο, είπε ότι εάν οι ψηφοφόροι δώσουν «ισχυρή φωνή στη Βουλή» στο ΚΙΔΗΣΟ, αυτό θα εγγυάται ότι ο ίδιος θα ζητήσει και διεκδικήσει δημοψήφισμα για έγκριση της όποιας απόφασης για το χρέος.

Η δήλωσή του, επί λέξει, έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα. Να την απαλλάξουμε από βάρη, και από ένα πελατειακό κατεστημένο που μας κρατά εξαρτημένους.  Αρκεί να υπάρχει η βούληση για συνεννοήσεις και συνεργασίες. Αρκεί εμείς οι Έλληνες ν φτιάξουμε το δικό μας, ελληνικό σχέδιο για βαθιές αλλαγές. Αρκεί η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, και το ελληνικό σχέδιο για τις βαθιές αλλαγές να έχουν τελικά και την υπογραφή του ελληνικού λαού. Άμεσα, με δημοψήφισμα. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αυτό πρεσβεύει. Και με ισχυρή φωνή στη Βουλή, αυτό εγγυάται».


(Ανταπόκρισή μου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, www.cna.org.cy)

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Τσίπρας ανέβηκε στη καρέκλα!




Χαρακτηρίζοντας «ιστορική την σημερινή μέρα» κατά την οποία «ο λαός αποφασίζει εάν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να συνεχιστούν οι καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσε ο Σαμαράς», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προδιέγραψε ενώπιων εκατοντάδων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ στο εκλογικό του τμήμα όπου πήγε να ψηφίσει, το γενικό πλαίσιο της προσέγγισής του προς την ΕΕ κα τους δανειστές σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.

Ανεβασμένος επάνω σε μια καρέκλα για να τον βλέπουν όλοι, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι με την σημερινή ψήφο του ελληνικού λαού δεν θα είναι δεσμευτικά για αυτόν όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόϊκα από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος, την ημέρα των εκλογών «όπου ο πολίτης πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος», κάνει δηλώσεις «προεκλογικού χαρακτήρα».

Πολλής κόσμος ήταν συγκεντρωμένος σήμερα στο 27ο και 30ο σχολικό συγκρότημα της Κυψέλης όπου προσήλθε στις 10.45 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να ψηφίσει. Περισσότεροι από τους φίλους και οπαδούς του κόμματος ήταν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Εκτός από τα γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, είδαμε συνεργεία από την Ταϊβάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τα Εμιράτα, την Τουρκία, την Ινδία, τον Καναδά, και αλλού.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι, μεταδίδοντας όσα έβλεπαν μέσα από την αίθουσα του σχολείου όπου βρισκόταν ό κ. Τσίπρας, μέτρησαν ότι έμεινε 50 δευτερόλεπτα πίσω από το παραβάν, γεγονός που έκανε εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ να σχολιάσουν ότι «τόση ώρα, σημαίνει ότι πρέπει να έβαλε και σταυρούς». Πρόσεξαν, επίσης, οι δημοσιογράφοι, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο στη κάλπη με το αριστερό του χέρι.

Βγαίνοντας από τη σχολική αίθουσα, που ήταν στον 1ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος, έπεσε επάνω σε ένα τοίχος από τηλεοπτικά συνεργεία που τον «εγκλώβισαν» προσπαθώντας το κάθε ένα από αυτά να εστιάσει επάνω του ένα πλάνο.

«Everybody back», δηλαδή «όλοι πίσω», φώναζε κάποιος από την συνοδεία του κ. Τσίπρα προς τους ξένους δημοσιογράφους που κυριολεκτικά έδιναν μάχη για να τον πλησιάσουν με κάμερες και μικρόφωνα προκειμένου να καταγράψουν μια δήλωσή του. Ήταν τόσος ο θόρυβος, ο εκνευρισμός, τα σπρωξίματα και οι φωνές, που κάποια στιγμή ακούστηκε ένας από μπροστά να φωνάζει “shut-up everybody”.

Ταυτόχρονα, ακούστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «περιμέναμε πέντε χρόνια τώρα, δεν πειράζει αν περιμένουμε και άλλα πέντε λεπτά».

Πράγματι, μετά από 5 λεπτά πανζουρλισμού, βρέθηκε «λύση ελληνική» όταν κάποιος έφερε μία καρέκλα. Τότε, ανέβηκε σε αυτήν ο κ. Τσίπρας, όλα τα συνεργεία μπόρεσαν να πάρουν το πλάνο που ήθελαν, και έκανε τη δήλωσή του που, όπως δεν συνηθίζεται την ημέρα των εκλογών, ήταν «προεκλογικού χαρακτήρα», όπως σημείωσαν αναλυτές, και «θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων», που βάση του κανονισμού των εκλογών δεν επιτρέπεται.

«Θέλω να επισημάνω ότι σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να ολοκληρώσει με αποφασιστικότητα αυτό το βήμα που έχει απομείνει , το βήμα για την επιστροφή της ελπίδας, τον τερματισμό του φόβου, την επιστροφή της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στον τόπο μας. Τώρα, η ευθύνη ανήκει σε όλος και όλες. Όσοι θα προσέλθουν στη κάλπη. Το δίλλημα της εκλογικής αναμέτρησης είναι πιο καθαρό από ποτέ άλλοτε. Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόϊκα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για αυξήσεις στους φόρους, για απελευθέρωση πλειστηριασμών, για συνέχεια δηλαδή μιας αποτυχημένης και καταστροφικής πολιτικής λιτότητας δίχως τέλος, ή εάν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη όλα όσα αξίζουν στον ελληνικό λαό. Μια ζωή με αξιοπρέπεια, με κοινωνική συνοχή. Εάν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει έπειτα από μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είμαι αισιόδοξος. Σήμερα θάναι μια ιστορική μέρα. Ο λαός μας θα ολοκληρώσει αυτό το βήμα, και η αξιοπρέπεια θα επιστρέψει», ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα, ένα μέρος της οποίας, κατά απαίτηση των ξένων δημοσιογράφων, επανέλαβε και στην αγγλικήν.


Ανταπόκρισή μου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων www.cna.org.cy

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Ο Σαμαράς ελπίζει στους αναποφάσιστους

Στον μεγάλο, όπως είπε, αριθμό των αναποφάσιστων στηρίζει τις ελπίδες του ο Αντώνης Σαμαράς για να νικήσει η Νέα Δημοκρατία «και να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες», όπως δήλωσε προσερχόμενος γύρω στις 8.30 το πρωί σε εκλογικό τμήμα της Πύλου, της ιδιαίτερης πατρίδας του στη Μεσσηνία.

«Σήμερα αποφασίζουμε εάν θα πάμε μπροστά με δύναμη, με ασφάλεια, με σιγουριά, ή εάν θα πάμε σε περιπέτειες. Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Θα νικήσουμε», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα.

Θα περάσει την ημέρα στο σίτι του στην Κηφισιά, και αργά το απόγευμα θα "κατέβει" στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Συγρου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ημερών, ο μέσος όρος των αναποφάσιστων κυμαίνεται κοντά στο 10%-12%.

ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ - Διαρκής ενημέρωση



Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα, και στις 7 το απόγευμα θα κλείσουν. Ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις κρισιμότερες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Γύρω στις 21.30 το βράδυ αναμένεται να γίνει από την Singular Logic, ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λύσεων  Πληροφορικής. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) θα γνωστοποιηθούν λίγο μετά τις 7μμ, μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις, συγκριτικά με τις προηγούμενες διπλές εκλογές του 2012, δείχνουν ότι η προσέλευση του κόσμου θα είναι μεγάλη. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε το 67% του εκλογικού σώματος.

Σήμερα, την ψήφο περίπου 9 εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, διεκδικούν την 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί.

Οι εκλογές διεξάγονται υπό το βλέμμα της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Έχουν διαπιστευτεί για την κάλυψη των εκλογών 876 δημοσιογράφοι από 45 χώρες, αύξηση 35% σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες της βραχύβιας προεκλογικής περιόδου, το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα, με την ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, θα συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής της εξυγίανσης εντός της Ευρωζώνης, ή εάν θα εκτραπεί από αυτήν και οδηγηθεί στην έξοδο – Grexit, όπως έχει ονομαστεί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει κλείσει την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όσο και για την εκταμίευση δόσεων 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν από το 2014.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης έχει επεκταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εξετασθεί το αν η χώρα μας χρειάζεται περαιτέρω επιμήκυνση ώστε να είναι δυνατό ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται σε πολλά επίπεδα, βασικά όμως στο εάν θα γίνει κατορθωτός ο χρηματισμός κυβέρνησης, είτε αυτοδύναμα, είτε με την συμμετοχή κι άλλων κομμάτων. Αυτό έχει επιπρόσθετη σημασία σε αυτές τις εκλογές, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα του υπουργείου Εσωτερικών, αν το 7% των ψήφων είναι για κόμματα που μένουν εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,57% προκειμένου να ελέγχει 151 έδρες.

Με 10% εκτός Βουλής, το απαιτούμενο ποσοστό για ελάχιστη αυτοδυναμία είναι 36,36%. Με 15%, κατεβαίνει σε 34,34%.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι βρίσκονται σήμερα σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι Έλληνες πολίτες που ζουν, εργάζονται, ή που απλώς περιστασιακά βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμούν, και δεν χρειάζονται σταυρό για να εκλεγούν στη Βουλή, αρκεί το κόμμα τους να περάσει το όριο του 3%.

Δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης και οι πρώην πρωθυπουργοί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι 2. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έτσι κι αλλιώς είναι αρχηγός κόμματος, και ο Κώστας Καραμανλής, που ψήφισε νωρίς το πρωί.

Saturday, January 24, 2015

ΣΚΟΡΠΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ...



ΣΤΗ διάρκεια της σύντομη - ευτυχώς, λόγω της χαμηλής ποιότητάς της - προεκλογικής εκστρατείας, άκουσα διάφορα γνωστά δημόσια πρόσωπα να διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια από τους πολιτικούς, λόγω της αδυναμίας και ανικανότητητάς τους να κάνουν μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις,  αλλά να λένε ταυτόχρονα ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που είναι ντε φάκτο υπέρ των υψηλών φόρων. 

Όπως εύστοχα παρατήρησε κι ένας φίλος στο tweeter, «τι είναι αυτό τώρα, ομοιοπαθητική;»


Η ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗ, πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ, τώρα υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μία ωράια προεκλογική ημέρα, ότι «με το κόμμα μας στην εξουσία, θα επαναπροσληφθούν όλοι στην ΕΡΤ». Το γνωστό, χρόνια τώρα, γαϊτανάκι της Ελλάδας. Ο επόμενος διώχνει τους προηγούμενους και βάζει τους δικούς του, και πάει κλαίγοντας! Θα πείτε: η ιστορία με την  ΕΡΤ είναι διαφορετική, αφού πρώτη φορά κλείσανε έναν ολόκληρο δημόσιο οργανισμό. Σωστά, αλλά το ερώτημα παραμένει: Τους άλλους, που μπήκαν στην ΝΕΡΙΤ, τι θα τους κάνουν; Θα τους προσλάβουν και αυτούς

Άχ, αδιαχώρητη Ελλάδα μου!...

ΣΤΑ δύσκολα χρόνια των Μνημονίων στην Ελλάδα, όταν η χώρα βολόδερνε σε τρικυμισμένη θάλασσα με μόνο τη χρεοκοπία ορατή στον ορίζοντα, όποτε έβγαινε μία δυσμενής απόφαση από την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης και άλλους οργανισμούς, ένας συγκεκριμένος πολιτικός έβγαινε δημόσια κάθε φορά και χαρακτήριζε «χαστούκι κατά της κυβέρνησης» ό,τι ερχόταν απ’ έξω. Νομίζω ότι μερικές φορές χαμογελούσε κιόλας. Όπως και νάχει, δεν μου αρέσουν τέτοιοι άνθρωποι.

ΟΠΟΤΕ ακούω έναν πολιτικό να κατηγορεί κάποιον άλλον πολιτικό ότι λέει ψέματα στον λαό, δεν ισχυρίζομαι αναγκαστικά ότι μπορεί να μην έχει δίκιο, αλλά φαντάζομαι συνάμα ότι έχει κι απέναντί του έναν καθρέφτη.

18 κόμματα πήραν τελικά την έγκριση του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα, και κατέρχονται στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Άδεια πήραν και 2 συνασπισμοί κομμάτων, το πιο … ενδιαφέρον από τα αποία είναι αυτό στο οποίο μετέχει και το από-κομμα του κ. Πάνου Καμένου. Ιδού η επίσημη σύνθεσή του: Ανεξάρτητοι Έλληνες Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, Λευκό, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν, σαν τον λίβα που και τα σπαρτά».

100 δις εκατομμύρια ευρώ «θα τυπώσουμε στο δικό μας νομισματοκοπείο, εδώ στην Ελλάδα», δήλωσε σε εκπομπή περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού η κ. Ραχήλ Μακρή, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην των Ανεξάρτητων Ελλήνων), όταν ρωτήθηκε που θα βρούμε τα λεφτά για να χρηματοδοτηθούν όσα επαγγέλλεται το νέο της κόμμα.

Ένα από τα πολλά «νούμερα» που διεκδικούν έδρα στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων, Θεός φυλάξοι!

"Την φτώχια την μπορούμε δεν την φοβόμαστε, την τρομοκρατία των 10 τελευταίων χρόνων δεν την αντέχουμε. Είναι κόλαση. Κανένας εκσυγχρονισμός δεν έγινε καμια διαδικασία ανάπτυξης. Μόνο κυβερνητική τρομοκρατία και φόροι επειδή κληρονόμησες σπίτι του πατέρα σου και επειδή είσαι άνεργος. Εγκλήματα και αυτοκτονίες σε καθημερινή βάση. Πια κόλαση είναι πιό κόλαση από την κόλαση".

Σχόλιο αναγνωστη της iefimerida.gr, κάτω από αναπαραγωγή άρθρου Αγγλου δημοσιογραφου, που καταλήγει "δεν ξέρω εάν οι Ελληνες θα αντέξουν τη φτώχεια τους". Ποιος μπορεί να ισχυριστεί οτι ο αναγνωστης δεν λέει κι αλήθειες στο σχόλιό του;


ΣΤΗ φωτογραφία μας σήμερα, ένα καταπληκτικό γλυπτό από το Βερολίνο που απεικονίζει συνδιάσκεψη πολιτικών για την υπερθέρμανση του Πλανήτη!

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΣΥΓΧΥΣΗ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ



Αναδημοσιεύω εδώ, στο filoftero, έστω και για λόγους … ιστορικούς,  αφού πια δεν ξέρω πόσοι και ποιοι δίνουν σημασία στα κατ’ εμέ ουσιώδη, αυτό το απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε κατά την περιοδεία του στη Ξάνθη, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τον τρόπο που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ερμήνευσε και παρουσίασε προς τα έξω το μέρος της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορά την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παρακολουθώ σήμερα να γίνεται μια κραυγαλέα, χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις. Ελπίζω αυτά να τα λένε για να τα ακούει η κοινή γνώμη και όχι να τα πιστεύουν οι ίδιοι. Γιατί άκουσα και νωρίτερα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι “ο κ. Ντράγκι είπε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, άρα έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο να δούμε τι θα κάνουμε ως χώρα”. Εάν το έχει κατανοήσει έτσι, ανησυχώ βαθύτατα. Εάν το έχει κατανοήσει σωστά και το παρουσιάζει έτσι ψευδώς προς τον ελληνικό λαό, δεν είναι σωστό αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο ανησυχητικό, εντάσσεται στα προεκλογικά εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Πρόκειται για μια τερατώδη σύγχυση. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι, λέει ότι από το Μάρτιο και μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να αγοράζουν μέχρι 60 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 θα διαθέσουν 1,1 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις αγορές των κρατικών ομολόγων, να βοηθήσουν τα κράτη, να ρίξουν τα επιτόκια, να ρίξουν τα spreads και να δώσουν πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά να τονώσουν την πραγματική οικονομία έμμεσα.
Αυτό θα αρχίσει να γίνεται από το Μάρτιο για όλες τις χώρες. Για την Ελλάδα δεν θα γίνει, παρά μόνο από τον Ιούλιο και μετά, αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αν η Ελλάδα έχει τελειώσει τη διαπραγμάτευση, έχει γίνει η θετική αξιολόγηση της τρόικας, έχουμε βγει από το Μνημόνιο και έχουμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Και εάν η Ελλάδα έχει μέχρι τον Ιούλιο–Αύγουστο που λήγουν παλιά ομόλογα που έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από χρόνια και για τα οποία μας δίνει και τα κέρδη της -γιατί αυτό το είχαμε καταφέρει το 2012- αν εμείς ξεπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για τα παλιά ομόλογα που λήγουν, που είναι περίπου 8,5 δισ. ευρώ.
Άρα πρέπει από κάπου να τα έχουμε πάρει και αν δεν τα έχουμε πάρει από την αγορά γιατί είμαστε εκτός αγοράς θα πρέπει να τα πάρουμε από το πρόγραμμα, από την προληπτική πιστωτική γραμμή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν πληρώσουμε τα παλιά ομόλογα θα έχουμε κι εμείς το ποσοστό μας για να πάρει ξανά ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εις αντικατάσταση των ομολόγων που θα έχουμε πληρώσει. Γιατί δεν θέλω να σας κάνω τους λογαριασμούς τώρα, αλλά είναι πολύ σαφές ποιο είναι το όριο μέσα στο οποίο κινούμαστε γιατί υπάρχει ένα όριο 33% ανά χώρα, σε σχέση με τα εμπορεύσιμα ομόλογά της.
Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι εξωφρενικό. Λέει “έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο”. Ποιο καιρό μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει εδώ τώρα να τελειώνει αυτό μέχρι τέλη Φεβρουαρίου για να έχεις μια προοπτική να μπεις και στο πρόγραμμα αυτό. Αλλά πριν μπεις στο πρόγραμμα αυτό το οποίο ενισχύει τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να έχεις ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, πρέπει να έχεις ομαλή λειτουργία της οικονομίας, πρέπει να έχεις αποκατάσταση της ομαλότητας γενικά και να μην είσαι ο φτωχός συγγενής και ο παρίας μέσα στην Ευρωζώνη».


ΥΓ.: Μπορεί να προσάψει κάποιος αρκετά στον Ε.Βενιζέλο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς όμως ότι μιλάει μετά λόγου γνώσεως. Κάτι που σίγουρα μπορεί να πει για τον πιθανώς αύριο πρωθυπουργό της χώρας.

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ!



ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΚΥΡΑΚΗΣ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κοντά αλλά όχι υποψήφιος του Ποταμιού. Μ’ αυτό το μικρό μα τόσο περιεκτικό σημείωμα στο facebook του, υπό τον τίτλο «Αισιοδοξία», δίνει θαρρώ, το πραγματικό στίγμα των εκλογών στην Ελλάδα:


«Μερικοί, βλέποντας να πλησιάζει η μέρα των εκλογών, αισθάνονται όλο και πιο έντονα ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Ας αναλογιστούν, όμως, ότι υπάρχουν μεγάλες και μικρές καταστροφές. Μπορούν να ελπίζουν ότι η καταστροφή που βλέπουν να έρχεται δεν θα είναι πυρηνική ή δεν θα διαρκέσει πολύ. Ας σκεφτούν ότι αφού δεν είμαστε ικανοί για τίποτα μεγάλο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να επιφέρουμε μια μεγάλη καταστροφή».

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ


«Ξαφνικά μέσα στις πόλεις η λάσπη μου φαινόταν κόκκινη και μαύρη, σαν τον καθρέφτη, όταν το φως μετακινείται στη διπλανή κάμαρη, σαν τον κρυμμένο στο δάσος θησαυρό! Ο Θεός βοηθός! Φώναζα, αντικρίζοντας στον ουρανό μια θάλασσα φλόγες και καπνό – κι από δεξιά κι αριστερά, όλα τα πλούτη να λαμπαδιάζουν, λες κι έπεφταν χιλιάδες κεραυνοί.»


n    Arthur Rimbaud, Γάλλος ποιητής, 1854-1891. Απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του «Μια Εποχή Στην Κόλαση».

Sunday, January 18, 2015

Αν λειτουργούσαμε με τους κανόνες μιας ορχήστρας, να τι αποτέλεσμα θα πετυχαίναμε

Καλημέρα σας.

Δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να αρχίσω την ημέρα μου, αυτήν την μουντή Κυριακή, του Ιανουαρίου του 2015 η 18η ημέρα, παρά με αυτήν την υπέροχη εκτέλεση από την Sayaka Shoji, εδώ με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, του Κοντσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα σε Ρε μείζονα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Οι εκφράσεις στο πρόσωπο αυτής της νεαρής βιολονίστριας από την Ιαπωνία δείχνουν, περισσότερο διάχυτα απ' οπουδήποτε αλλού νομίζω, τι σημαίνει να αισθάνεσαι αυτό που κάνεις, να το ζείς με όλες σου τις δυνάμεις.

Επίσης, κάθε φορά που παρακολουθώ ένα κοντσέρτο κλασικής μουσικής, δεν μπορώ να μην κάνω την ίδια πάντα σκέψη: Ό,τι μόνο με σκληρή δουλειά, αγάπη για αυτήν, ολοκληρωτική αφοσίωση, συνεργασία και πειθαρχία, μπορεί να επιτευχθεί άριστο αποτέλεσμα.

Κάθε μέλος της ορχήστρας. Κάθε σολίστ. Και ο μαέστρος που διδάσκει τον δικό του τρόπο εκτέλεσης ενός έργου, και το διευθύνει με τέτοιον τρόπο που, και με κλειστά ακόμα μάτια, ή και καθόλου να μην τον κοιτάζουν, όλοι οι οργανοπαίχτες τον βλέπουν, τον αισθάνονται και τον ακολουθούν.

Συχνά αναρωτιέμαι εάν είναι ουτοπικό να πιστεύει και να ελπίζει κάποιος ότι θα μπορούσαν κάποτε και άλλες δραστηριότητες να λειτουργούν με τον ίδιο, υψηλού επιπέδου, τρόπο μιας ορχήστρας;

Κάθε τάξη, ας πουμε, ενός σχολείου. Κάθε σχολείο μιας χώρας.

Κάθε μονάδα ενός νοσοκομείου. Κάθε νοσοκομείο μιας χώρας.

Κάθε υπηρεσία καθαρισμού ενός Δήμου.

Κάθε εταιρεία που θα κατασκευάσει έναν δρόμο.

Κάθε συνεταιρισμός που θα βγάλει το καλύτερο λάδι.

Κάθε παραγωγός που θα καλλιεργήσει τα καλύτερα αμπέλια, που θα δώσουν το καλύτερο κρασί.

Τι άλλο χρειάζεται άραγε, παρά μία καλή ορχήστρα, με τους καλύτερους μουσικούς, τον καλύτερο μαέστρο, και μέ έναν κώδικα μεταξύ τους απαραβίαστο, με τις αρχές που ανέφερα πρίν: Σκληρή δουλειά. Αγάπη για αυτήν. Ολοκληρωτική αφοσίωση - τόση που να μην χρειαστεί να κοιτάς το ρολόι σου και, αν έχει περάσει η ώρα να απαιτείς υπερωρία για να συνεχίσεις. Πλήρης συνεργασία. Απόλυτη πειθαρχία.

Καλημέρα ξανά, και καλή ακρόαση:

Saturday, January 17, 2015

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ: The Imitation Game



The Imitation Game (Παιχνίδια Μίμησης, στα ελληνικά). Ένα ιστορικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Άγγλου μαθηματικού και αποκρυπτογράφου Alan Turing, ο οποίος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με μία ομάδα συναδέλφων του κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma των Ναζί και να βοηθήσει έτσι τις συμμαχικές δυνάμεις να κερδίσουν τον πόλεμο.

Όπως αναφέρεται και στο τέλος της ταινίας, η αποκρυπτογράφηση του κώδικα Enigma συνέτεινε στο να νικηθούν οι Γερμανοί και να τελειώσει ο πόλεμος τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα, και έτσι να σωθούν περίπου 14 εκατομμύρια ζωές!

Στον ρόλο του καθηγητή Turing, που ήταν ομοφυλόφιλος και τιμωρήθηκε και ταπεινώθηκε για αυτό (αφού ήταν παράνομο, τότε, στην Αγγλία), ο εξαιρετικός Benedict Cumberbatch, που έχει προταθεί για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία της Keira Knightley, η οποία είναι υποψήφια για το Όσκαρ Β’Γυναικείου Ρόλου.

Συνολικά η ταινία, μία από τις καλύτερες που έχω δει, έχει πρoταθεί για 8 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και εκείνα της Καλύτερης Ταινίας, και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Mortem Tyldum).


Τη συστήνω με πολύ ενθουσιασμό.

Αποχαιρετισμός στην πιο σκάρτη Βουλή που είχαμε ποτέ!



Δεν θα πω τίποτα που δεν λέμε οι περισσότεροι. Και θα προσπαθήσω να μην στρογγυλέψω τα λόγια μου.

Η προηγούμενη σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν η χειρότερη από τότε που εγώ θυμάμαι το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα – δηλαδή, από την Μεταπολίτευση ως τώρα. Εύχομαι να μην σπάσει το ρεκόρ, προς το χειρότερο, η επόμενη σύνθεση.

Πάντοτε είχε τους χαμηλής ποιότητας εκπροσώπους της η Βουλή μας. Μετρίου μορφωτικού επιπέδου, κάποτε και κατώτατου. Αμφισβητούμενης, ή και ξεκάθαρα τιποτένιας ηθικής υπόστασης. Γραφικούς. Αριβίστες. Και απελπιστικά λαϊκιστές.

Ήταν λίγοι όμως. Άνθιζαν κυρίως στον ευρύχωρο κήπο των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά κάπου-κάπου ξεπεταγόταν κανά μπουμπούκι απ’ αριστερά και δεξιά. Εν πάση περιπτώσει, ήταν ελεγχόμενο το κακό, ακόμα και απολύτως ελέγξιμο θάλεγα.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο, που εάν ενωνόταν όλη η υπάρχουσα βουλευτική σκαρταδούρα κάτω από την ίδια πολιτική στέγη, θα εξέλεγε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την 1η ψηφοφορία εύκολα, και αν κατέβαινε εκλογές, ενωμένη, αυτή η βουλευτική σκαρταδούρα, στις επερχόμενες εκλογές, θα έβγαινε αυτοδύναμη και θα κυβερνούσε τη χώρα για χρόνια.

Η διασπορά αυτής της σκαρταδούρας είναι, σε αντίθεση με παλαιότερα, είναι σχεδόν καθολική. (Το «σχεδόν» το λέω μόνο από ανάγκη να κρατηθώ από μία ελάχιστη κλωστή ελπίδας). Απλώνεται από την μία πτέρυγα της Βουλής ίσαμε την άλλη, και όπως την σκανάρει το βλέμμα μας αναγνωρίζει κάθε φορά τα πρόσωπα εκείνα που – ας το πω κομψά – δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί μέσα. Είναι παράσιτα. Είναι επικίνδυνα.

Μη μου πείτε, παρακαλώ, το γνωστό ότι «υπάρχουν εξαιρέσεις», και ότι «δεν είναι σωστό να τα ισοπεδώνουμε όλα».

Πρώτον, ισοπεδωμένα είναι ήδη σχεδόν όλα στο πολιτικό μας τοπίο, ιδίως στη Βουλή. Το δείγμα εκεί μέσα, είναι και πιστός αντικατοπτρισμός του άλλου, πολύ μεγαλύτερου δείγματος, που βρίσκεται έξω, στην κοινωνία. Η σκαρταδούρα δεν μπορεί να διαχωριστεί. Κάθε «νούμερο» που υπήρχε στη προηγούμενη Βουλή έφερε και το ονοματεπώνυμο εκείνων που το ψήφισαν.

Δεύτερον, θέλετε να πούμε ονόματα; Ή να συμφωνήσουμε καλύτερα ότι βλέπουμε όλα τα προσώπατα σ’ όλη την οικογενειακή φωτογραφία, απ’ άκρη σ’ άκρη. Wide angle. Και πιάνει, αλλού λιγότερο, αλλού πιο πολύ, κι αλλού εξ ολοκλήρου, από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τους ανεξάρτητους και, βεβαίως, την Χρυσή Αυγή.

Να δούμε τι θα μας επιφυλάξει το καινούργιο μαγαζί. Έχει δει αρκετά αξιόλογα ονόματα στα ψηφοδέλτια. Δεν έχω λόγους όμως να είμαι αισιόδοξος ότι θα εκλεγούν κιόλας.

Τα σκάρτα πρόσωπα – ξαναλέω - είναι πλειοψηφία. Και τα γνωρίζουμε όλοι, ακόμα και όσοι τα έχουμε σταυρώσει στα ψηφοδέλτια που ρίξαμε στις κάλπες, ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή.

Τα γνωρίζουμε από τις συνεδριάσεις της Βουλής, όπου οι περισσότεροι εκφωνούσαν λόγους που τους είχαν γράψει άλλοι. Από τα παράθυρα, τις εκπομπές, και τις συχνότητες των καναλιών και των ραδιοφώνων Από τις συγκρούσεις και τους καυγάδες τους στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Από τις εμπρηστικές δηλώσεις τους. Από το βλέμμα και τον σαρκασμό τους. Από την κοκαλένια γλώσσα που μιλάνε. Από  την έμφυτη αγένειά τους να μην αφήνουν τον άλλον να μιλήσει - μερικοί φτύνουν κιόλας όταν μιλάνε, έχω δει και κάποιους μερικούς να σκαλίζουν τη μύτη τους, και το προϊόν της εξόρυξης  να το κάνουν σφαιρίδιο με τ’ ακροδάχτυλά τους και να το εκτοξεύουν στον διάολο τον μαύρο!

Τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας, με την αισχρή παράσταση για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας, πήραμε μία γερή δόση από τον θλιβερότερο θίασο που πέρασε ποτέ από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το Όσκαρ Αισχρότητας παμψηφεί απονέμεται στους δύο ανεξάρτητους βουλευτές Βουδούρη και Παραστατίδη που, προκειμένου να γλείψουν τον Τσίπρα για να τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά τους (κάτι που έγινε τελικά), είπαν το απίθανο όποιος βουλευτής καταψήφισε πριν μερικούς μήνες τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, και στη πρώτη ψηφοφορία τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα, δεν μπορεί παρά να έχουν χρηματιστεί.

Δεν ξέρω ποια γλώσσα θα μπορούσε να τους απαντήσει πολιτισμένα. Μάλλον καμία. Ο Μανώλης Γλέζος ήταν η ευχάριστη εξαίρεση, αλλά έφτασε μόνο μέχρι του σημείου να ζητήσει από τον πρόεδρος του κόμματος που και εκείνος εκπροσωπεί, τον κ. Τσίπρα, να τους αφήσει έξω από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα από τον Μανώλη Γλέζο – και αυτό σίγουρα θα «πόναγε» τους δύο ανάξιους πολιτευτές – να τους χαρακτήριζε ως τέτοιους δημόσια. Να έλεγε ότι εάν πονάει τον αγνό Έλληνα πολίτη που βλέπει στο Κοινοβούλιό του τα μαύρα κοράκια της Χρυσής Αυγής, ακόμα περισσότερο τον πονάει να ακούει από ανθρώπους που θεωρεί δημοκρατικούς να φανερώνουν ένα πρόσωπο φασιστικότερο του φασίστα.

Όμως, δυστυχώς, ο Τσίπρας τους κάλυψε και τους περιέθαλψε. Και δεν αποκλείεται, μαζί με άλλα μπουμπούκια, να τους δούμε και αυτούς πάλι στη Βουλή, ίσως και πλάι σε μερικούς από εκείνους που αποκάλεσαν «πουλημένους» στην προηγούμενη.

Πως θα συνυπάρξουν εκεί μέσα; Ιδίως εάν Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί τη βοήθεια και μερικών από αυτούς (τους θιγόμενους) για να φτιάξει κυβέρνηση;

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του, κάπως να ξεκολλήσει ο τόπος μας από τον βούρκο στον οποίο πρώτοι εμείς τον βυθίσαμε. Δεν φταίει καμία Μέρκελ και κανένας Σόϊμπλε εάν, στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης Ιστορίας μας, μας έλαχε να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας μας, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, οι πιο ανίκανοι άνθρωποι.



Friday, January 16, 2015

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ: Γιατί οι Αγγλοι δεν "αγοράζουν" το NBA;


ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ, του
Μιχάλη Μιχαηλίδη

Την Τετάρτη 14/1, στα πλαίσια του NBA Global Games, έπαιξαν στο Λονδίνο οι Milwaukee Bucks με τους NY Κnicks.

Και ως μεγάλος fan του ΝΒΑ, το καλοκαίρι όταν και ανακοινώθηκε ο αγώνας, αμέσως μπήκα να ψάξω για εισιτήρια, ενθουσιασμένος που το ΝΒΑ έρχεται για χρονιά φέτος στην “άλλη πλευρά της λίμνης”.

Αυτή τη στιγμή γράφω από το Manchester, αφού το πρόγραμμα των εξετάσεων του Πανεπιστημίου μου και το γεγονός ότι τον Αύγουστο την πρώτη μέρα πώλησης των εισιτηρίων το φθηνότερο κόστιζε 220 λίρες, δεν ήθελαν να πάω στον αγώνα.

Δεν είναι αυτό το θέμα όμως. Όπως κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, έτσι και φέτος το ΝΒΑ είχε το Λονδίνο στον χάρτη με τις διεθνείς πρωτεύουσες που θα φιλοξενήσουν αγώνα του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Στην Αγγλία, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως αυτή η κίνηση από μεριάς ΝΒΑ, βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα. Και όντως, έτσι θα έπρεπε να ήταν. Το θέμα όμως είναι πως μετά από 4 χρόνια, ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Τα μεγάλα κρατικά κανάλια, αθλητικά και μη, συνεχίσουν να αδιαφορούν, ο κόσμος το ίδιο, και έτσι το άθλημα μένει στάσιμο. Αν όντως στην Αγγλία ενδιαφέρονται να αναπτύξουν το άθλημα, το ΝΒΑ δεν μπορεί να βοηθήσει.

Το ΝΒΑ προσφέρει το έτοιμο προϊόν, αλλά λείπει η βασική εκπαίδευση σε ένα εντελώς ξένο άθλημα για την Αγγλία. Κάτι σαν να γινόταν στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Lacrosse (πόσο γέλιο θα είχε αυτό).

Το παιχνίδι της Τετάρτης ήταν Sold Out, αλλά ο Άγγλος εξακολουθεί να μην έχει ιδέα από μπάσκετ. Εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για το παιχνίδι. Σε τόσο υψηλές τιμές, δύσκολα θα ενδιαφερθεί ποτέ.

Αλλά το ΝΒΑ δεν φαίνεται να το απασχολεί αυτό, γιατί οι 2.8 εκατ. ξένοι κάτοικοι της πόλης θα εξαντλούν τα περίπου 20.000 εισιτήρια και τα τηλεοπτικά και διαφημιστικά έσοδα θα είναι μεγάλα, κάθε χρόνο.

Αφού λοιπόν σαν οργανισμός το ΝΒΑ δίνει μεγάλη προσοχή στην κοινωνική ευθύνη δεν θα ήταν πιο υπεύθυνο από μέρους τους να αλλάξει ο προγραμματισμός, και να μπουν στο ημερολόγιό του άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι, που σίγουρα το ενδιαφέρον και τα κέρδη, κοινωνικά και μη, θα είναι μεγαλύτερα;

(Το Παρίσι το λέω συγκεκριμένα, λόγο της κοντινής απόστασης απο το Λονδίνο, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα με την διάρκεια του ταξιδιού)

Twitter:
@michalis_mich92


Sunday, January 11, 2015

Επιστροφή από το νησί των αναστεναγμών...

… με ένα μεγάλο βάρος και πάλι στη ψυχή! Αδύνατον ν’ αντέξει τον εγωισμό και την υποκρισία των μαύρων πτηνών που ειλικρινά δεν ξέρω πως τα οικονόμησε έτσι η ζωή ώστε να μπλεχτούν στα πόδια μου. Μπλέχτηκαν όμως, και όσο κι αν μου είναι δύσκολο, πρέπει να φροντίσω, για τα μάτια του κόσμου έστω, να τηρώ τις ισορροπίες μου.

Είδα μες το δάσος της τρέλας ένα πουλί αποκαμωμένο από τη ζωή να προσπαθεί, παρόλ’ αυτά, να κρατηθεί στη ζωή. Κουρνιασμένο στη κουφάλα ενός δέντρου, να τρέμει απ’ το κρύο και τον φόβο.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει με κάθε τι απελπιστικά προγραμματισμένο με τους όρους του «καθωσπρέπει», έρχονταν από κοντά διάφορα πουλιά του δάσους, οικεία, συγγενικά, απλώς για να αποτίσουν φόρο παρουσίας και διαπιστευτήρια υποκρισίας.

Το τραυματισμένο πουλί αποζητούσε ένα βλέμμα – αυτά κοιτούσαν αλλού. Κρύωνε το καημένο – και το βλέμμα τους το πάγωναν ακόμα πιο πολύ.

Ούτε μιλιά! Μια βουβή τραγωδία, που όμως «πρέπει» να παιχτεί διότι έτσι γίνεται νομοτελειακά στα δάση όπου, ακόμα και στο βασίλειο των φτερωτών ειδών, επικρατεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».


Το κακό είναι ότι, όπως και στο ανθρώπινο βασίλειο, υπάρχουν πτηνά που γεννήθηκαν κοράκια αλλά άργησαν να το φανερώσουν…

Thursday, January 8, 2015

ΑΧ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΜΟΥ!



17 και σήμερα μας απόμειναν ως την «μάχη των μαχών», και τα νεύρα μας έχουν κιόλας αρχίσει να σπάνε. Ο Τσίπρας εμφανίστηκε την ημέρα των Φώτων πλάι στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη προβλήτα του Πειραιά, και με το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», άφησε να πετάξει από τα χέρια του ένα λευκό περιστέρι που, κατά τας Γραφάς, συμβολίζει λέει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο με τη σειρά του, κατά τας γραφάς του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει, αφού οι πλείστοι σύντροφοι εκεί μέσα είναι άθεοι.

ΘΑ πεις τώρα εσύ, το Πνεύμα της Αντιλογίας, ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος (θα το δούμε κι αυτό, τι να κάνουμε;) οφείλει, πέρα από τα προσωπικά του πιστεύω, να τιμά τις παραδόσεις του λαού. Η πλάκα είναι ότι υπήρχαν φαίνεται πολλά Πνεύματα της Αντιλογίας στον Πειραιά προχθές, και το άκουσα πολλάκις αυτό. Το ωραίο καλαμπούρι περί «λαϊκής παράδοσης». Που νομίζω ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την πίστη. Ή κάνω λάθος;

ΠΑΡΑΔΟΣΗ πάντως στην Ελλάδα, και μάλιστα τηλεοπτική, είναι και οι διάφοροι αστρολόγοι. Οι οποίοι ανέκαθεν παίζουν σημαντικό ρόλο και αυτοί σε κάθε προεκλογική φιέστα. Εκείνο που με τρελαίνει όμως δεν είναι οι αστρολόγοι, αλλά η σοβαρότητα με την οποία τους ακούν και τους ζητούν την άποψη οι παρουσιαστές αυτών των πρωινών τσίρκων. Δηλαδή, τη μια στιγμή τους βλέπεις νάναι μέσα στα χάχανα και να σαχλαμαρίζουν, και μόλις έρθει στο πλατό η αστρολόγος, σοβαρεύουν ξαφνικά και … «πείτε μας κυρία Πατέρα μου, υπάρχει πράγματι πιθανότητα ο ανάδρομος Ερμής να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα;». ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ!!!

ΞΕΡΩ έναν Φώτη που δεν γιόρτασε προχθές στην Ελλάδα…

ΠΡΩΤΗ είδηση ήταν σε όλα τα ελλαδικά κανάλια η έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους από την Άγκυρα για το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός, που ήδη απέπλευσε από το λιμάνι της Αμμοχώστου για έρευνες για υδρογονάνθρακες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

(Έλα τώρα, ξαναζεσταμένο αστείο!)

ΣΤΗΝ πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Γιωργάκη στην πόλη του Αγρινίου, έβλεπα ένα τύπο που με μανία ούρλιαζε «Πα-πα-νδρέ-ου, Πά-πα-νδρέ-ου», κι αφελώς αναρωτιόμουν αν είναι στα καλά του ο άνθρωπος. Έπειτα, είδα κι άλλους πολλούς!

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ, εν πάση περιπτώσει στα αλαλάζοντα πλήθη (που για να είμαστε δίκαιοι δεν ευδοκιμούν μόνο στο δικό του κόμμα – τους βρίσκουμε σχεδόν σε όλο το φάσμα…), έκανε σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης για το ότι απέτυχε να βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Ο Παπανδρέου όμως, ως βουλευτής του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, έχων ψηφίσει μάλιστα όλα τα νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή, δεν φέρει ευθύνη καμία για αυτό; Χαζή ερώτηση, ξέρω. Όπως ξέρω επίσης ότι ελάχιστη είναι η εκτίμησή μου σε πρόσωπα που μόλις βγουν από το μαντρί στρέφονται εναντίον του βοσκού ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ πρόβατό του οι ίδιοι. Εντάξει κύριε, έφυγες, αποχώρησες. Κράτα έστω λίγους τύπους…

ΜEΡΙΚΕΣ φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά. (Τάδε έφη ο μέγας Mark Twain)

Ο πολεμικός σας ανταποκριτής…

* Δημοσιεύτηκε στις 8/1/2015 στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...